Vinya Sa Cudia

La Malvasía és una varietat de raïm blanc, clàssic de la Mediterrània amb una cronologia de més de 2000 anys.

L'origen és a l'Àsia Menor i a les illes gregues. L'autor José Peñin, en el seu magnífic llibre "Cepas del mundo", el situa al Peloponès, i més concretament en el Port de Monemvasia, que precisament donà el nom al cep. D'allà els navegants i mercaders l'anaren estenent per tota la Mediterrània, arribant fins i tot a l'Atlàntic fins a les Illes de Madeira i Canàries, essent la base del famós vi de Madeira i del Canary Sac, el preferit de Shakespeare.

La planta té un port semi-vertical, que li dóna elasticitat enfront del vent, i gràcies a la seva gran vigorositat, pot resistir la salina de la mar que arrasa els borrons d'altres varietats menys apropiades. La maduració a la nostra latitud és primerenca, desenvolupant-se la verema a l'agost. Els raïms són allargats i de gra mitjà, amb una producció per cep inferior a un quilogram.

A la Costa Nord de Menorca, on es troba la finca familiar de Sa Cudia Nova, tenim molts dies a l'any de vents de Tramuntana de fins a 100 Km/h, fet pel qual la conducció de la nostra Malvasia la feim tant en vas clos com en espatllera baixa a l'estil cors, amb un primer filferro de només 35 cm. d'alçada.

A la Companyia Vitivinícola de Menorca ens dedicam en exclusiva a l'elaboració de vi blanc sec, amb el raïm propi que sobreviu a la dura combinació del sòl de pissarra, absència de reg artificial i vents de Tramuntana. I a més a més, tot això amb un model de finca sostenible dins del Parc Natural de S'Albufera d'Es Grau, que ha rebut ja diversos premis per la seva rellevància en la diversificació i futur del camp menorquí.

Dins la copa, Vinya Sa Cudia mostra un color or pàl·lid, comportament glicèric i sensació untosa per la seva estructura.

Al nas, destaca pel seu perfumat aroma de flors blanques, que és tan intens que es percep fins i tot sense aixecar-la.

Dins la boca mostra la potència del seu cos, destacant el gust afruitat de panses i orellanes madures que omplen tota la boca, amb una persistència molt llarga.

Recomanam una temperatura de servei no inferior a 10 graus, essent l'acompanyant per excel�lència de la caldereta de llagosta menorquina.